Een kattenren bouwen Picture

English German French Greek Italian Dutch

[Vertaald door Edith Boonstra, Coonpanions]

Frisse lucht en daglicht is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van zowel mens als dier. Maar een kat gewoon vrij buiten los laten lopen is vragen om problemen! Afhankelijk van de plek waar u woont variëren de risico's van aangereden worden door een auto – ook die van u zelf -, het per ongeluk opgesloten worden in de garage van de buren, gewond raken door toedoen van iemand die een hekel heeft aan dieren tot het gewond raken door toedoen van andere dieren, zoals vossen, lynxen, roofvogels of andere katten. Als u een kat heeft die nog niet gewond is geraakt, dan moet u de risico's van niet-geplande of ongewenste dekkingen, seksueel overdraagbare ziektes er nog bij optellen. Daarbij geldt dat een open kater het risico loopt dat hij weggejaagd wordt door andere open katers. De gemiddelde levensverwachting van een open kater die buiten los loopt is, naar bewezen, minder dan 2 jaar!

Wat zijn dan de alternatieven? Ten eerste kunt u ervoor kiezen om elke dag een eind te gaan wandelen met uw kat aan de lijn. Dit werkt meestal goed als u maar 1 kat heeft. Katten kunnen namelijk gemakkelijk wennen aan een tuigje en lopen aan de riem.

Als u echter meerdere katten heeft, of uw kat wil vaker naar buiten dan dat u tijd heeft met hem/haar te lopen, dan kunt u beter een kattenren maken. Een veilige omheining die ervoor zorgt dat uw kat altijd naar buiten kan gaan als hij dit wil, zonder daarbij te hoeven vrezen voor zijn leven.

Hieronder kunt u foto's zien hoe een kattenren gemaakt werd. We hopen dat deze foto’s u zullen inspireren en u op ideeën zullen brengen hoe u een ren kunt maken die past bij u, uw huis en uw katten!

Ylletrollet's kattenrennen in Zweden
Silveronyx's kattenrennen en afgeschermd balkon in Zweden
Honeysuckle's kattenrennen en katerhuis in Zweden
Flying Eagle's kattenren in Zweden
E. Spakman's kattenren in Nederland
Arioska's kattenren in Zwitserland