Φτιάχνοντας έναν κήπο για τη γάτα σας Picture

English German French Greek Italian Dutch

[Μετάφραση από τη Δώρα Αντωνίου, Elvenstar cattery.]

Ο φρέσκος, καθαρός αέρας και η λιακάδα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την ευημερία και των ανθρώπων και των ζώων. Παρόλα αυτά το να αφήνουμε μια γάτα ελεύθερη να κυκλοφορεί έξω είναι κάτι πολύ επικίνδυνο! Ανάλογα με την περιοχή όπου ζείτε, υπάρχει κίνδυνος η γάτα σας να χτυπηθεί από αμάξι (συμπεριλαμβανομένου του δικού σας), να κλειδωθεί κατά λάθος στο γκαράζ ενός γείτονα, να τραυματιστεί από κάποιον που δε συμπαθεί τις γάτες, ακόμα και να χάσει τη ζωή της από άλλα ζώα όπως αλεπούδες, λύγκες, άλλες γάτες, σαρκοβόρα πουλιά. Αν έχετε μια γάτα που δεν έχει τραυματιστεί ακόμη, προσθέστε στους παραπάνω κινδύνους αυτούς των τυχαίων ζευγαρωμάτων, με τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω αυτών, και αν μιλάμε για αρσενικό, το ενδεχόμενο να κυνηγηθεί από άλλα αρσενικά. Ο μέσος όρος ζωής ενός αστείρωτου αρσενικού που κυκλοφορεί εκτός σπιτιού έχει αποδειχθεί ότι είναι μικρότερος των δύο ετών!

Οπότε ποιες είναι οι εναλλακτικές μας; Μία λύση είναι να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα καθημερινά με «σαμαράκι». Αυτό είναι εύκολο συνήθως αν έχετε μόνο μια γάτα. Οι γάτες μπορούν να μάθουν σχετικά εύκολα να το φορούν και να κυκλοφορούν έξω με οδηγό.

Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες ή αν η γάτα σας θέλει να μένει έξω περισσότερη ώρα από ότι τη βγάζετε βόλτα, είναι καλύτερα να φτιάξετε έναν προστατευμένο κήπο για τις γάτες σας. Έναν προφυλαγμένο εξωτερικό χώρο, που θα επιτρέψει στις γάτες σας να βγαίνουν έξω όποτε εκείνες το θελήσουν, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που δείχνουν πως φτιάχνεται ένας «γατόκηπος». Σκοπεύουμε να προσθέσουμε φωτογραφίες πολλών τύπων «γατόκηπων» σταδιακά. Ελπίζουμε αυτές οι φωτογραφίες να σας εμπνεύσουν και να σας δώσουν ιδέες ώστε να φτιάξετε έναν κήπο που θα ταιριάζει σε σας, στο σπίτι σας και στις γάτες σας!

Γατόκηπος του εκτροφείου Ylletrollet στη Σουηδία
Γατόκηπος και περιφραγμένο μπαλκόνι του εκτροφείου Silveronyx στη Σουηδία
Γατόκηπος και χώρος για τους επιβήτορες του εκτροφείου Honeysuckle στη Σουηδία
Γατόκηπος του εκτροφείου Flying Eagle στη Σουηδία
Γατόκηπος του εκτροφείου E. Spakman στην Ολλανδία
Γατόκηπος του εκτροφείου Arioska στην Ελβετία