Creme eller Fawn Persere Picture

English German Danish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Picture

Fru. Clinton Locke´s creme killing.

Dette må siges at være den allersidste varietet indenfor Persere og den som ser ud til at blive meget populær. Begrebet creme beskriver lige præcis hvad der er den ønskede nuance af disse katte, men få og langt mellem eksemplarerne som er lyse og ikke nok i farve til at korrekt bliver beskrevet som creme. Ingen tvivl, i tiden før og nu vil en creme kat blive set fremvist i en "hvilken som helst varietet" klasse, men så må de have været benævnt som specielle eller tilfældige. Nu, derimod, har opdrættere af disse katte et system i deres parringer og derfor, som et resultat, er der en race af katte etablereret som indtil senere år ikke var anerkendt eller klassificeret.

Det er sandt at den cremefarvede perser set i showringen ofte er meget mørkere end underforstået af navnet, og rent faktisk er virkelig lysebrune farvet. Men det vigtige er at opnå en jævn farve hele vejen igennem, uanset om den er mørk eller lys for, at undgå pletter, striber eller tabby markeringer. Jeg synes at den meget lyse creme er mere elegant og fascinerende end de mørkere katte, men jo lysere pelsen er jo mere svært er det at opnå perfekt ensartethed i farve. Selvfølgelig vil der være en vis mængde af skygge i creme katte - hen over ryghvirvlerne vil være mørkere, skygge ned af siderne og under maven og halen. Jeg synes at creme kattene laver hurtigere fremskridt i, at opnå den "næsten umarkerede" stadium end sølvkattene. Helt sikkert er gode creme i dag meget let stribet på hovedet, ben eller hale og det kan ikke siges med hensyn til nogle af vores bedste sølvkatte. Dette skyldes højst sandsynligt den forsigtige og kloge diskrimination, som bruges ved parring af creme ved at vælge blå eller tortier og samtidig undgå tabby markerede katte. Det er en særlig egenskab, at creme katte har generelt mandel formede øjne og sidder skrånende på hovedet. Det er en sjælden og stor begivenhed at se fremhævede, runde og ugle-lignende øjne på creme katte. Disse bør i farven være gylden eller nøddebrune, jo lysere farven er, jo bedre. Jeg vil her give pointene på creme eller fawn katte, som opsat af special klubben:-

CRÈME ELLER FAWN.

Farve. - Skal være så ren som mulig uden markering eller skygge, enten lysere eller mørkere, mathed og hvidt bør især undgås. Alle nuancer fra den lyseste fawn vil være tilladt. 25.

Pels. Skal være lang og dunet. 25.

Størrelse og form. - Skal være stor - ikke grov, men massiv, med masser af knogle og substans, korte ben. 20.

Hoved. - Skal være rundt og bredt, med kort næse, små ører og vel åbnet. 15.

Øjne. - Skal være store og fulde, og lys orange eller nøddebrun i farven. 5.

Kondition. - 10.

Picture

Et cremet smil.

Meget er gjort af denne energiske special klub for at få en bedre klassifikation for creme på vores udstillinger og måske, som tiden går og et stort antal opdrættere tager disse racer op, vil en tydelig klassifikation blive lavet for creme og fawn. Det vil måske altid være en anelse vanskeligt at tegne linien mellem de to, men en sådan deling af farver vil, tror jeg, give tilfredshed hos opdrættere af både creme og fawn, da dommere er mere tilbøjelige til at have præference for den lyseste farvet kat, måske fordi den er smukkere og mere vanskelig at opdrætte.

I tidligere racer, mere specielt blå og sølv, som jeg har beskrevet I dette værk vil det være umuligt at nævne alle disse katte som har gjort sig bemærket, af den simple årsag at deres tal er legio. Men det er anderledes i en race som creme, for som jeg nævnte i begyndelsen af dette kapitel, før i tiden var der kun enkelte tilfælde med en creme perser her og der, som dukkede op på scenen, for derefter at forsvinde muligvis til Amerika eller blive købt som kælekat og forsvinde fra rampelyset. Disse "spots" i katteverden blev ikke taget seriøst op og ingen tænkte på prøve at etablerer en stamme, således at som det var, at man kunne putte sin finger på katte af den varietet, hvis ikke så nemt som i dag, så helt bestemt før.

Picture

Fru. F. Norris´s creme killing.
(Foto: E. Landor, Ealing.)

Den første creme perser som blev noteret i kataloger eller avlsbøger er "Cupid Bassanio" født I 1890, opdrættet af Fru. Kinchant. Ingen stamtavle er tilgængelig. Han var en stor, bredhovedet og meget pelset kat, med mange gode markeringer og skygger og blev solgt til Fru. Preston Whyte og givet videre til Frk. Norman. I det samme år udstillede Fru. Kinchant creme killinger i Brighton. "Ripon" var en anden velkendt creme af importerede forældre (en blå og en orange). Denne kat var købt fra Fru. Foote af Lady Marcus Beresford, og forsvandt til sidst da den var i besiddelse af Frk. Cockburn Dickinson. Hr. McLaren Morrison ejede I 1893 en lys kat kaldt "Devonshire Cream". I det følgende år opdrættede Frk. Taylor et fremragende eksemplar fra "Tawny", hendes registrerede tortie. Denne kat kaldet "Fawn" var en absolut selvfarvet fawn med brune øjne og ville have vundet noget hvis den var i live nu til at konkurrere i vores forbedrede klasser for creme eller fawn. Det var i 1895 at Frk. Beal første gang udstillede nogle af hendes cremer, som hun dengang ikke så meget bevaringsværdig i, hun var mere interesseret i blå men af hendes nu berømte stamme anonym.

En af de bedst kendte creme inden for de sidste år er "Zoroaster" opdrættet af Fru. Bagster med hendes tortie "Pixie". Det var en fremragende lys kat med pragtfulde øjne, men han var en del plettet i farven, da jeg så ham i Fru. Mackenzie Stewart´s katteri. Fru. Cartwright opdrættede en velformet lys creme "Upwood Junket" efter "Timkins" en blå og en datter af "Cyrus the Elamite". Fru. Davies, af Caterham, har ofte haft creme katte i sin besiddelse, bemærkelsesværdige "Lord Cremorne", en af de mest lyse set i showringen. To kendte cremer nu placeret som avlshanner, er Fru. Norris´s "Kew Ronald" og Mrs. Western`s "Matthew of the Durhams". Begge disse katte er afkom efter Mrs. Beal´s berømte "Heavenly Twins". Angående "Matthew", skrev en reporter i Our Cats derfor efter Botanic Showet i 1901:- "Creme er, forudsiger vi, den kommende kat. Der synes at være store muligheder inden for denne varietet. "Matthew of the Durhams" er en af kattene, som vi vil bringe frem som støtte for dette synspunkt. Fremragende aristokratisk, bringer en luft af forfriskning, den kat kan være et højtelsket kæledyr hos en prinsesse, hvis dyr alle er udvalgt af en kender." Hr. Western er med rette stolt af hans køb, for han gjorde krav på denne fine kat i Sandy showet 1901, da han blev udstillet af Fr. D'Arcy Hildyard. "Matthew har ved fire forskellige lejligheder taget andenpladsen efter sin far "Admiral´s" førsteplads. Han er far til nogle dejlige cremer, bemærkelsværdige "Wynnstay Myrtle," som også er ejet af Fru. F. Western. Denne hunkat er en af hendes bedste dyr, og vil sikkert have indflydelse på creme kattene i fremtiden. Ved Crystal Palace showet i 1902, hvor hun blev tildelt førstepris og mange special priser, var hun den meste beundrede af alle de beundrede. Som regel har creme hunkatte været meget bagud for hankattene i kvantitet og kvalitet. Næsten de to første blev opdrættet af Frk. Hester Cochrane efter "Cyrus the Elamite" og "Brunette". "Creme d´Or" er faktisk en af de bedste og var ejet af Mrs. Wellbye, som solgte hende til Mrs. Norris. Denne kat formåede ikke at få nogle killinger ud af parringer i et stykke tid, men præsenterede til sidst over for sin ejer at få et kuld med "Darius", Mrs. Ransome´s kendte blå. To af disse katte "Kew Laddie" og "Kew Ronald" er velkendte i deres forskellige områder. "Kew Laddie" købte jeg for at sende ham over til Fru. Clinton Locke, i Chicago, og hun præsenterede ham for æressekretæren i Beresford Klubben, Frk. Johnstone. Denne dame udstillede "Laddie" ved det store Chicago show, hvor han vandt stor ære og i et brev fra Fru. Johnstone har jeg erfaret at han vokser sig til en stor fyr og er "creme a la creme" i katteverdenen, over på den anden side af vandet.

Picture

"Kew Ronald" og "Kew Laddie."
(Foto: E. Landor, Ealing.)

Billedet af en perfekt killing på den første side af dette kapitel viser en creme hunkat "Jessica Kew" opdrættet af Fru. Clinton Locke fra "Lockhaven Daffodile" og er efter Miss Johnstone´s "Laddie Kew". Fru. Clinton Locke er med rette stolt af denne dejlige killing og skriver: "Jessica er den fineste killing jeg nogensinde har set; alle hendes point er perfekt. Hun var fem uger gammel da dette billede blev taget. Hendes bedstefar var min "Victor", en orange, hende oldemor er en tortie med hvid."

Jeg har nævnt at Hr. F. Norris som opdrætter af creme og ejer af det smukke par katte som ses på denne side. ["Kew Ronald" og "Kew Laddie"] Han har venligt suppleret mig med disse noter:

"Creme katte er en moderne farve inden for Persere, men bliver nu mere frit opdrættet og der opstår adskillige støtter.

Der er dog kun få gode i kattesporten, for størrelse og farve er vanskeligt at opnå. Det store fald med dem er, at selvom de kaldes for creme, så er den bedste og klareste farve den som i virkeligheden af er fawn skygge. Så mange viser markeringer, pletter eller skygger hvor farven burde være en skygge og klar igennem. Hellere være lidt mørk i farven, end en skygge fra creme til hvid, som er tilfældet med de mange udstillede eksemplarer.

"For én storhovedet og storøjet kat, kan du se et dusin stumpede, langfjæset med nysgerrig spaltet øjne, i stedet for et kort affejede hoved med glorværdige runde gyldne øjne.

Picture

Frk. Beal og hendes killinger.

"Ifølge min mening, for at få det korte hoved, gode øjne, fine kropsbygning og korte ben, er det bedst at pare en creme med en god kraftig blå. Fra min erfaring er der intet der slår en blå, selvom du kan parre dem med en rød, tortie eller sort. Parre to cremer sammen er ikke noget jeg vil anbefale, undtagen hvis en af dem har en klar udparring i første generation til noget helt andet blod.

"Alle cremer viser nedstamning fra Frk. Beal´s to brødre "Romaldkirk Admiral" og "Romaldkirk Midshipmite" og for, at beholde farven har opdrættere brugt dem igen og igen, det er derfor de har mistet så meget i type og karakter, som ville have været forbedret ved at lave udparringer.

"Jeg har hørt folk sige, "Creme hunkatte vil ikke parre" Hvis de blot studerede spørgsmålet et minut, vil de udmærket kende svaret, som er, at de er for meget indavlet. Hvis opdrættere blot ville prøve at udparre den blå noget mere, er jeg sikker på, at de vil blive tilfredse og vi vil se en bedre kat fremvist. Ved at avle fra blå vil du få ren creme og nogle creme og blå mixet. Behold de blå og creme hunkatte og når de er gamle nok så par dem med en creme og du vil få nogle fine rent farvede creme killinger.

"Det er meget ejendommeligt at der ikke endnu har været avlet nogen hankatte, som kan slå tvillingekattene 'Admiral' og 'Midshipmite'.

"Hos hunkatte er den bedste jeg har set "Miriam of the Durhams", som har en dejlig krop og pels, men er lang i ansigtet og har disse dårlig formet øjne. "Crême d`Or" følger hende tæt, da hun har et rigtig godt hoved med perfekte øjne, men er en smule for lang i benene."

Frk. Beal´s hunkatte "Caliope" og "Mignonette" er begge registrede prisvindende creme hunkatte. Fru. D`Arcy Hildyard har været mest succesfuld i hendes bestræbelser på at avle creme fra creme, og et brev fra hende i Our Cats fra April 1901 vil være interessant for opdrættere af denne varietet:-

AVL MED CREME.

Picture

Mrs. D´Arcy Hildyard´s creme killinger.
(Foto: E. Yeoman, Barnard Castle.)

Min Herre, - Med stor interesse i avlen af creme, vil jeg gerne sige et par ord om sagen og anføre min erfaring. Selv om jeg kun er begynder, har det indtil nu lykkedes mig at avle tyve creme, to i 1899, tretten i 1900 og syv i år. Jeg begyndte med at parre min miksede blå og creme avlshun "Senga" til en creme hankat "D´Arcy", som jeg købte af Hr. Hutchinson, fra Egglestone. Fra denne kombination fik jeg fire killinger, alle hunner - to creme og to markerede blå. Jeg beholdte de to creme "Josephine" og "Hazeline", vindere på Westminster som killinger af første og anden speciel og medalje i 1900. Senere det år parrede jeg dem, "Hazeline" til Frk. Beal´s "Midshipmite" og "Josephine" til hendes "Admiral". Begge kuld var udelukkende creme. "Josephine" fik seks killinger og "Hazeline" fik fem killinger, hvorfra jeg beholdte to. "Matthew" og "Miriam of the Durhams", begge vandt som killinger på Westminster og "Miriam" har siden taget første- og specialpriser på Barnard Castle, Westminster og Reading. "Matthew" er ved at vokse sig til en meget smuk kat og jeg håber på at udstille ham ved Botanic. Sidste lørdag, den 13. April, fik "Hazeline" igen killinger, fem creme, efter været parret med "Midshipmite" igen. Dette synes jeg tydeligt beviser, at gode cremer kan fås fra en kombination af to med samme farve. Den 14. april gav "Senga" mig også to creme, også to markerede blå. Dette er resultatet af en parring med Frk. Beale's "Romaldkirk Toza".

AGNES D'ARCY HILDYARD.

Fru. Barton Collier havde to gode creme, "Bruin" og "Dolly of Brough". Igen disse katte er fra Frk. Beal´s stamme. Hankatten er fawn og hunkatten faktisk en af de lyseste af creme.

Picture

"Miriam of the Durhams."
(Foto: E. Yeoman, Barnard Castle.)

Frk. H. Cochran, som før havde en stor interesse i denne race, skriver:- " Jeg ville være tilbøjelig til at parre en lys creme hankat eller hunkat med en hvid, og afkommet med en umarkeret orange eller vice versa. Jeg havde et kuld efter "Buttercup" og "Zoroaster" bestående af to orange, to fawn og en creme. De fawn og creme var hunkatte, men alle døde tidligt. Jeg lavede andre forsøg med lignende parringer, eftersom jeg havde fået fortalt at det var umuligt for at få creme hunner og i det første år var alle creme hunner og hannerne var røde! Min ide var at vælge en hankat med den ønskede farve og parre en hunkat af egnet avl med ham, for så at parre de deraf følgende hunkatte med deres egen far. Jeg tror at denne plan ville have været succesfuld hvis jeg havde fulgt op på det. Min ide er at det er naturligt at hanner er af fawn og orange og at deres komplementerende hunkat er blåtortie eller almindelig tortie. Ingen skade er nogensinde gjort ved en creme eller orange stamme ved at krydse med sort og det kan gøre godt med sidstnævnte ved at gøre farven hos de orange dybere og fremme plettenhed som modsætning til stribning hos tortier."

Jeg har lavet hyppigt omtale af Frk. Beal's noterede cremer gennem mine kapitler om orange og creme katte. Disse to berømte champions er almindelig kendt i katteverdenen, som "the Heavenly Twins" deres registrerede navne er "Romaldkirk Admiral" og "Romaldkirk Midshipmite". De er rigtige fawn persere, meget klare i farven, vel bygget, kraftige knogler og er altid udstillet i bedste kondition og er på alle tider af året i vidunderlig pels. Helt sikkert må det kolde klima ved Romaldkirk Katteri, som ligger 222 meter over havoverfladen, må dette på en eller anden måde egne sig til denne varietet af persere. Jeg formoder at den dag vil komme når disse velprøvede og velgarvede veteraner vil trække sig tilbage fra rampelyset og give plads for nogle af deres allerede noterede afkom. I nord, syd, øst og vest har disse "Heavenly Twins" regeret suverænt og Frk. Beal må allerede have stoppet med at tælle antallet af priser de har vundet, vil jeg tro jeg sikkert kan sige vil give en nøjagtig optegnelse over de antal gange de har været udstillet. I respons til min forespørgsel, Frk. Beal havde sendt mig nogle noter angående hendes katteri, hun siger:-

"Fleste af husene er gamle gårdbygninger rundt om vores staldgård og jeg har fornyelig gjort brug af et gammelt kornlager som ligger over trænerhuset. Det er omkring 12 meter lang og har et rum i den ene ende, med fem vinduer og god ventilation foroven. Herudover har jeg tre store kattehuse og et loft hvor de fleste af hunnerne bor. "Middy" og "Admiral" (the Heavenly Twins") har små træhuse, filtet indvendigt og udenfor er der indhegnede løbegård og betongulve.

"Jeg gør brug af to vaskerier og et værksted indrettet med ildsteder og disse reserverer jeg har i tilfælde af sygdom."

Der er ingen katte udstillet i bede pels og kondition end dem som kommer fra Romaldkirk katteri og frøkenerne Beal kan med rette være stolte af deres fremragende eksemplarer af creme, orange, tortie og blå persere. Frk. W. Beal har venligt suppleret mig med en kort artikel om creme og fawn persere:-

Picture

"Champion Romaldkirk Admiral."
(Foto: G. W. Vidals.)

"Den creme og fawn perser var for nogle år siden anset som en spøg og når creme killinger dukkede op i en orange linie blev de anset for at være ødelagt orange og blev enten givet væk, solgt for nogle få kroner eller som i mange tilfælde aflivet som ubrugeligt. Nu, derimod, er det helt anderledes da der er en stigende efterspørgsel på katte og killinger af denne farve og ved de store udstillinger har de altid to klasser til dem dvs. en klasse til hanner og en til hunner. De var bestemt langsomme om at komme i favorisering, på grund af, tror jeg, følgende fakta: Først, at eksemplarerne der før blev udstillet havde fejl i hovedet, de var meget smalle i hovedet og lang i næsen. Anden ting var at creme hunner var praktisk taget ukendte og for det tredje på udstillinger, hvor de generelt blev set, var det værste sted at se en creme på forhånd, da rejsen og det at være i byen tager pletfriheden af deres pels og støver deres farve og den snuskede grå indelukke og det gule halm tilsammen ødelægger effekten af deres farve.

"Stedet, uden tvivl, til at se creme i perfektion er på landet, hvor mod en baggrund af levende grøn græs bliver deres farve en ren blød farve af skønhed og fejler sjældent i at fremkalde beundring. Farven er ret svær at beskrive, og der er to tydelige farver som avles, den ene er den som generelt ses og som er mest succesfuld på shows hvilket er creme dyb i skygge, næsten nøgen med en tydelig pink skær omkring sig, som er meget anderledes end den udvaskede orange eller sandet farve som folk tror den er. Den anden tone af creme farven er meget lysere i skyggen, men i stedet for pink, hælder den til et citronagtigt skær, og skønt lysere, er det som regel mere "fnugagtig" og ujævn end de mørkere skygger og er også meget tilbøjelig til at tone ind i det hvide nedenunder.

"Næsten alle de bedst kendte cremer er avlet i første omgang fra orange eller blå linier, selv om creme har fremstået som ejendommeligt i mange farver - sølv, tabbyer osv. Men jeg tror at de forrige linier udsprang fra krydsning af blå og orange og du kan generelt bero dig på, at få nogle creme ved at krydse en tortie, creme, orange eller blåtortie hunkat med en blå hankat. Men indtil videre, ved omvendt parring af dvs. en blå hunkat med en creme eller orange hankat er det ikke succesfuldt i creme opdrætternes øjne, selv om de opdrættere som ønsker blå, får killinger der er meget gode og klar i farven. Creme hunkatte er nu almindeligt forekommende, og i løbet af nogle få år vil der være en vel etableret linie af creme avlet cremefarvede, men som i alle andre avl af farve, er folk tilbøjeligt til at blive overrasket, f.eks. en linie af creme hunkatte parret til en creme hankatte får hele kuld af creme killinger, mens en anden linie parret med den samme hankat får lige antal af creme og orange/creme. Hvis folk ønsker at begynde at avle creme og ikke har råd til en creme hunkat, så er det en god ide at købe en vel avlet ikke beskrevet farvet hunkat, enten blåcreme, tabby, tortie eller anden som har creme eller orange i sig og hvis det er ordentligt parret er det næsten sikkert at der kommer en eller to creme: derfor kan en creme linie gradvis bygges op.

Picture

Mrs. F. Western's "Matthew of the Durhams."
(Foto: E. Yeoman, Barnard Castle.)

"Der er mange ting at huske i forsøget på at avle gode creme. Et punkt er at være i stand til, at holde farve på niveauet som vidt som muligt, om så det er af en mørk eller lys skygge, og at holde den ren og ikke med et skær af blå eller uklar. Blandt andre fejl som bør avles ud er den lyse læbe og hage, som er meget almindelige defekter, og det lange hoved som ind imellem ses, selvom creme har forbedret sig markant i respekt til dette i de sidste par år. Creme er blevet taget op i stor stil i Amerika, så vel som orange, og de ser ud til at blive formidable rivaler i popularitet til det sølv, som har indtil videre har overgået dem i det aspekt.

"En stor ting til fordel for creme er deres hårdhed, for de besidder ikke den sarte konstitution, som synes at tilhøre de fleste af de andre lyse varieteter af persere. Med andre farvede katte - blå, sølv osv. er creme en fremragende kontrast, og med orange tilføjet yder en stor effekt af en gruppe. De krydses også godt med flere farver - blå, sort, tortie osv. - til avl og mange opdrættere tænker på resultatet af den voksende interesse for disse farver, dvs. creme og orange - for selvom de er så forskellige er de svære at håndtere separat - hvilket gør at de vil blive bedre anerkendte på shows som to klasser og avlet i større udstrækning end de bliver gjort på nuværende tidspunkt."