Ærkeengel Katte Picture

English German Danish Swedish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Følgende er et abstrakt fra bogen "Our Cats", skrevet af Harrison Weir i 1889. Harrison Weir var den, der arrangerede den første katteudstilling i England, i Crystal Palace, London, 1871. Han var desuden også den første, der skrev de første standarder for de forskellige katteracer. Han har også lavet nedenstående tegning af Ærkeengel Katten.

Ulrika Olsson, 2003

Den blå kat

Denne blev ofte udstillet under forskellige navne. Først blev den udstillet som Ærkeengel katten, så som Russian Blue, Spanish Blue, Chartreuse Blue og til sidste, og jeg ved ikke hvorfor, American Blue. Det er ikke, efter min overbevisning, en særskilt race men mere en fortyndet form af den sorte kat. Faktisk har jeg konstateret, at Ún der blev udstillet på Crystal Palace, Ún som vandt mange priser, på grund dens smukke blå farve, med lette stænk af lilla, var et afkom af en tabby og hvid hunkat og en sort/hvid hankat, og jeg har set samme farve optræde når katte, avlet fra dem der som regel holder til omkring bondehuse for, at beskytte mod rotter og mus, selvom ingen af forældrene havde nogen blå farver.

Archangel Cat

Når man er så smuk og da det åbenbart er muligt nogle specielle steder i udlandet, at avle denne farve i større antal, har jeg anset det for, at være tilrådeligt, når man fastsætter prisen, at man tager en speciel pris for denne farve; pelsen bliver brugt til forskellige ting som følge af farven. Et fint eksemplar bør have farven ligeligt fordelt, med en blålig lilla glød, uden nogen sodfarvning eller sort, og selvom den er lys, være fast og rig i "tonen", snuden og trædepuderne mørke og øjnene orange-gule. På en meget lys blå-grå, kan snude og trædepuder være en dyb chokolade farve og øjnene dybt gule, ikke grønne. Hvis det er en udenlandsk variant, kan jeg kun sige, at jeg ikke ser nogen forskel i form, temperament eller vaner; og som jeg har nævnt før, avles der sommetider fra katte, her i England, der ikke har nogen lighedstræk med den blålige lilla farve, ej heller fra udenlandsk herkomst eller stamtavle. Jeg finder det dog nødvendigt, at indrømme, at dem der kom fra Ærkeenglen var af en meget dybere, renere farve end de engelske kryds-racer; og ifølge mine noter finder jeg, at de havde større ører og øjne, og var større og længere i hovedet og benene, og så var pelsen ekstrem kort, mere uldagtig, men klar og skinnende, hårene inde i ørerne var kortere end sædvanligt hos den engelske kat.