Η ιστορία της Ιερής Γάτας Βιρμανίας Picture

English German Danish French Greek

[Μετάφραση από τη Δώρα Αντωνίου, Elvenstar cattery.]

Από τη Nora και το Ron Thayer, εκτροφείο Taron Birmans

Όνομα: Birman (Αγγλικά), Sacré de Birmanie (Γαλλικά), Heilige Birmaan (Ολλανδικά), Ιερή Βιρμανίας (Ελληνικά). Επίσης γνωστή ως η Ιερή Γάτα της Βιρμανίας.

Καταγωγή

Η Ιερή Βιρμανίας λέγεται ότι κατάγεται από τη Δυτική Βιρμανία, και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι γάτες με παρόμοιο χρωματισμό καταγράφονται σε έγγραφα από την αρχαία Ταϋλάνδη. Ένας μύθος αναφέρει ότι ένα ζευγάρι τους χαρίστηκε ως δώρο σε έναν άγγλο, τον Ταγματάρχη Gordon Russel και το φίλο του,August Panie, από τους ιερείς του λαού των Χμερ, ένας άλλος ότι οι πρώτες γάτες αποκτήθηκαν από έναν αμερικανό ονόματι Vanderbilt από έναν υπηρέτη που είχε βρεθεί κάποτε στο ναό του Lao-Tsun όπου οι γάτες θεωρούνταν ιερά ζώα.Poupee de Madalpour 1928

Οποιαδήποτε κι αν ήταν τα ονόματα των πρώτων ιδιοκτητών τους, οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι πρώτες δύο γάτες ταξίδεψαν στη Γαλλία και ότι ο αρσενικός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η θηλυκή, που ονομαζόταν Sita, λέγεται ότι κυοφορούσε, και γέννησε ένα γατάκι με το όνομα Poupee de Madalpour.


Οι πρώτες Ιερές Γάτες Βιρμανίας

Dieu d'Arakan 1931

Το 1925 αναφέρεται αναμφίβολα ότι ο Γαλλικός Όμιλος Γάτας αναγνώρισε την Ιερή Γάτα της Βιρμανίας ως φυλή που επιτρεπόταν να διαγωνιστεί στην κατηγορία των πρωταθλητών. Μια φωτογραφία τραβηγμένη το 1930 δείχνει έναν αρσενικό της εποχής με το όνομα Dieu d’Arakan ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για το πρότυπο της φυλής. Ιδιοκτήτης του ήταν ο M. Baudoin- Crevoisier, γνωστός εκτροφέας Βιρμανικών εκείνη την εποχή. Αργότερα ο Dieu d’Arakan πωλήθηκε, μαζί με άλλες έξι Ιερές Βιρμανίας, στην Πριγκήπισσα Ratibor και εκείνη με τη σειρά της τις άφησε στη διαθήκη της στο Δούκα d’Aosta. Τελικά η ιδιοκτησία τους μεταβιβάστηκε στη Δούκισσα Giriode Panissera και η γραμμή της γενεαλογίας τους έγινε διάσημη παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο M. Baudoin- Crevoisier κατάφερε να κρατήσει μερικές γάτες αστείρωτες. Ο πρωταθλητής αρσενικός του, Orloff de Kaabaa και η θηλυκή του Xenia de Kaabaa έγιναν οι γάτες που θεμελίωσαν τη φυλή.


Orloff de Kaabaa 1945

Η ονομασία “Birman” προέρχεται από τη γαλλική λέξη για τη Βιρμανία, “Birmanie”. Οι αμερικανοί εκτροφείς ακολουθούν μια παλιά γαλλική παράδοση ονομάζοντας τα γατάκια αλφαβητικά ανάλογα με την χρονολογία γέννησής τους. Για παράδειγμα το 2002 είναι η χρονιά του “Z”,το 2003 του “A”, το 2004 του “B” και ούτω καθεξής. Ακολουθώντας αυτή την παράδοση είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την ηλικία του ζώου μόνο και μόνο από το όνομά του. (Σημείωση: η πρώτη λέξη στο ολοκληρωμένο όνομα μιας γάτας είναι το όνομα του εκτροφείου από όπου προέρχεται, ακολουθεί το όνομα της γάτας, κι έπειτα αν απαιτείται το όνομα του εκτροφείου όπου ανήκει πλέον)


Manou de Madalpour 1927

Μετανάστευση

Aria de Kaabaa 1957

Στη Γερμανία διατηρήθηκε μια γραμμή Ιερών Γατών Βιρμανίας από τη Hanna Kreuger του εκτροφείου Frohnau και τη Liselotte von Warner του εκτροφείου Von Irak. Μαζί με τους απογόνους του Orloff και της Xenia οι γάτες αυτές αποτέλεσαν τον πυρήνα της μεταπολεμικής βάσης εκτροφής.

Οι Ιερές Γάτες Βιρμανίας ταξίδεψαν στην Αμερική το 1959 όταν ο Δόκτορας και η κ.Siepel του εκτροφείου Janacques είσηγαγαν έναν αρσενικό τον Irrouaddi du Clos Fleuri.

Οι Βιρμανίας έφτασαν στη Βρετανία το 1964 όταν ένας αρσενικός και δύο θηλυκές στάλθηκαν από τη Γαλλία στις Elsie Fisher και Margaret Richards. Αυτές οι δύο εκτροφείς ίδρυσαν ένα κοινό εκτροφείο με την επωνυμία Paranjoti.