Birmaens Historie Picture

English German Danish French Greek

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Af Nora & Ron Thayer, Taron Birmans

Navn: Birman (Engelsk); Sacre de Birmanie (Fransk); Heilige Birmaan (Tysk). Også kendt som "Den Hellige kat af Burma".

Oprindelse

Birmaen siges, at stamme fra den vestlige del af Burma; og ganske vist er katte med lignede markeringer registreret i dokumenter fra oldtidens Thailand. En historie påstår, at et par blev givet som en gave til to englændere, Major Gordon Russell og hans ven August Pavie, af præster af Khmer folket; en anden, at kattene blev anskaffet af en amerikaner der hed Vanderbilt, fra en tjener, som en gang havde været i Lao-Tsun templet, hvor kattene blev holdt som hellige dyr.


Poupee de Madalpour 1928

Uanset navnet på deres nye ejere, er de fleste historiker enige om, at de to oprindelige katte blev fragtet til Frankrig og, at hankatten døde på vejen. Hunkatten, kaldet Sita siges, at have været drægtig og at have produceret en killing, kaldet Poupee de Madalpour.


Den tidlige Birma

Dieu d'Arakan 1931

I 1925 blev det registreret, uden nogen form for tvivl, at "the Federation Feline Francaise" anerkendte "the Sacre de Birmanie", som en race der kunne opnå championstatus. Et fotografi taget i 1930 viser en hankat af tiden, kaldet Dieu d'Arakan, som blev rettesnoren for racen. Han var ejet af M. Baudoin- Crevoisier, en velkendt opdrætter af Birmaen på det tidspunkt. Senere blev Dieu d'Arakan solgt sammen med seks andre Birmaer, til Prinsesse Ratibor og hun efterlod dem herefter i sit testamente til Hertug d'Aosta. I sidste instans blev ejerskabet overført til grevinde Giriode Panissera og deres stamtavle linje blev berømte over hele verden. I løbet af krigen lykkes det M. Baudoin- Crevoisier, at beholde nogle få katte intakte. Hans Champion hankat Orloff de Kaabaa og hans hunkat Xenia de Kaabaa blev de katte som racen er grundlagt på.


Orloff de Kaabaa 1945

Navnet Birma kommer fra den franske stavemåde af Burma. "Birmanie." Amerikanske opdrættere følger en gammel fransk tradition, med at navngive killinger alfabetisk efter året de er født i. For eksempel, 2002 er "Z", 2003 er "A", 2004 er "B" osv. Ved at følge denne tradition er det nemt, at afgøre kattens alder, bare ud fra navnet. (Note: Det første ord i kattens navn er navnet på opdrætterens katteri, så kattens navn, herefter hvis det er krævet, ejerens katterinavn.)


Manou de Madalpour 1927

Udvandring

Aria de Kaabaa 1957

I Tyskland, blev en tysk line af Birmaer vedligeholdt af Hanna Kreuger fra von Frohnau katteriet og Liselotte von Warner fra von Irak katteriet. Sammen med efterkommere af Orloff og Xenia, dannede de kernen af efterkrigstidens avlsmateriale.

Birmaen rejste først til USA i 1959, da Dr. Og Mrs. Siepel, fra Janacques katteriet, importerede en hankat, Irrouaddi du Clos Fleuri.

Birmaer ankom til Storbritannien i 1964, da en hankat og to hunkatte blev sendt fra Frankrig til Elsie Fisher og Margaret Richards. Disse to opdrættere registrede et fælles katterinavn, Paranjoti.