Genetikk Picture

English Chinese Spain French Italian Dutch Norwegian Swedish Portuguese Taiwanese

Rufisme

Rufisme er et uttrykk som representerer den relativt store variasjonen av brun pigmentering som kan sees på katt. Graden av rufisme avgjør om en bruntabby katt skal være varmt rødbrun eller mer gråaktig i fargen. Det bestemmer også om en rød katt skal være varmt mørkerød eller blekt oransje. Variasjonen mellom disse ytterpunktene er uendelige. Derfor anses denne egenskapen å nedarves polygent, det vil si med flere genpar med pluss- og minuseffekt.

En del anser at de brunaktige flekkene som man iblant kan se på sølvkatter også kommer av høy grad av rufisme, men andre mener at disse flekkene ikke kommer av rufisme.

Graden av rufisme er ofte veldig viktig når man fargeavler, som man for eksempel gjør på perser. På brunagouti katter vil man samle sammen til en så høy grad av rufisme som mulig. Og en viltfarget abyssiner uten en høy grad av rufisme skulle ikke se spesielt imponerende ut. På røde katter vil man også ha mye rufisme, så man får den varme, dyprøde fargen. En sølvtabby utstillingsperser bør ikke ha noen brune flekker, så de sølvoppdretterne som er tilhengere av teorien om at det brune på sølvkattene skyldes rufisme, vil ha en så lav grad av rufisme som mulig. Selv andre farger påvirkes av rufismen, men ikke i like høy grad som de tidligere nevnte variantene.

Neste...