Genetikk Picture

English Chinese Spain French Italian Dutch Norwegian Swedish Portuguese Taiwanese

Hvitflekksanlegget

Det er veldig usikkert hvordan hvitflekksanlegget nedarves. En av de aksepterte teoriene er at det finnes et ufullstendig dominant anlegg, S (spotting), som gir hvitflekk. ss skulle da være en katt uten hvitflekk, Ss skulle vært en bi-color (hvite poter og ben, hvit hake og hvitt i ansiktet) og SS skulle være en høyhvit katt, som harlekin og van. Det er helt klart at dette ikke er den hele sannheten. Det må finnes flere gener som modifiserer uttrykket av disse genene. Det finnes jo ikke tre skarpt avgrensede grupper av hvitflekkskatter, men det virker som om variasjonene er uendelige.

Birmaoppdrettere er ikke tilfredse med den ovennevnte teorien. Birmaene har jo helt hvite poter, og når to birmaer parres får alle ungene hvite poter. Man får ingen som er helt uten hvitt, og man får heller ingen som er harlekin- eller vantegnede. Man har derfor en teori om et resessivt anlegg for hvite poter.

Dette betegnes g (gloves = hansker). GG er i følge denne teorien en katt uten hvitt, Gg kan muligens gi en hvit medaljong eller kanskje en hvit flekk på magen og gg gir hvite poter og kanskje litt hvitt på mage og hals (disse flekkene skjuler seg i birmaens lyse pels).

Fra tid til annen ser man eksempler på at selv begge disse teoriene tilsammen er utilstrekkelige, men det finnes ennå ingen teorier som stemmer bedre. Vi får regne med at polygener også er innblandet her.

Neste...