Genetica Picture

English Chinese Spain French Italian Dutch Norwegian Swedish Portuguese Taiwanese

Bont/witte vlekken

Het is helemaal niet duidelijk hoe bont/witte vlekken worden vererfd. De algemeen gangbare theorie is, dat er een incompleet dominant gen S (spotting, gevlekt) is, dat een willekeurige hoeveelheid witte vlekken kan veroorzaken. ss zou dan een kat zonder wit betekenen. Ss zou tweekleurig betekenen (witte klauwen en poten, wit op de borst en wit in het gezicht) en SS zou dan een kat met heel veel wit zijn, zoals harlekijn of van. Het is zonder twijfel niet de hele waarheid. Er moeten andere genen zijn die deze aftekening/vlekken veroorzaken, omdat bont/witte katten niet strikt in drie groepen verdeeld kunnen worden, maar de variaties oneindig lijken te zijn.

Fokkers van Birmanen zullen de bovenstaande theorie nauwelijks bevredigend vinden. Birmanen hebben witte klauwen en wanneer twee Birmanen gepaard worden, krijgen alle kittens witte klauwen. Men krijgt nooit een kat, die helemaal zonder wit is en men krijgt nooit een kat met harlekijn- of van-aftekening.

Daarom heeft men de theorie van een recessief gen voor witte klauwen bedacht. Deze wordt aangeduid met g (gloves, handschoenen). GG is volgens deze theorie een kat zonder wit. Bij Gg is het mogelijk dat een kat een wit medaillon of een witte vlek op de buik krijgt en gg zorgt voor witte klauwen en misschien een beetje wit op de buik en de keel (deze vlekken zou verborgen blijven in de lichte vacht van de Birmaan).

Zo nu en dan zijn er voorbeelden dat al deze theorieën tezamen niet voldoende zijn om de bont/witte vlekken te verklaren, maar er zijn ook geen andere theorieën die een betere verklaring geven. We moeten er rekening mee houden dat polygenen er ook bij betrokken zijn.

Volgende...