Genetikk Picture

English Chinese Spain French Italian Dutch Norwegian Swedish Portuguese Taiwanese

Agouti eller non-agouti

Hos en agouti katt er noen av hårstråene stripete, mens andre er fullt fargede. Hos en brun agouti katt for eksempel, er hårene i de svarte partiene svarte, mens i de brune partiene er de ofte svart- og brunstripede hår.

Non-agouti-varianten som tilsvarer brun agouti er svart. Allelet for non-agouti er resessivt. Begge foreldrene må altså være bærer av non-agouti-allelet for at et avkom skal bli non-agouti.

Genet for non-agouti virker ikke så bra hos røde katter. Røde non-agouti-katter viser de samme tabby-mønstrene som de ville vist om de hadde hatt agouti-allelet. Vanligvis kan man avgjøre om en rød katt er agouti eller non-agouti ved å se på området mellom nesen og munnen. En agouti-katt er hvit eller veldig lysfarget i dette området, mens en non-agouti-katt har omtrent samme fargen som i resten av ansiktet. Det samme gjelder for crémefargede katter. Hvis katten er rød-hvit eller créme-hvit og har en hvit flekk over nesen, vil det selvfølgelig være umulig å avgjøre om den er agouti eller non-agouti ved å benytte seg av denne metoden. Man kan se på kanten av ørene - de er lysere på en agouti enn på en non-agouti.

Betegnelse: A = agouti
            a = non-agouti

Neste...