Genetica Picture

English Chinese Spain French Italian Dutch Norwegian Swedish Portuguese Taiwanese

Agouti of non-agouti

Bij een agouti kat zijn sommige vachtharen gestreept, terwijl andere maar één kleur hebben. Bij een bruin agouti kat, bijvoorbeeld, zijn de vachtharen in het zwarte gedeelte zwart, terwijl de bruine gedeeltes veelal uit zwartgekleurde en bruinachtige gestreepte haren bestaan.

De non-agouti variant die overeenkomt met bruin agouti is zwart. Het allel voor non-agouti is recessief. Beide ouders moeten daarom het allel voor non-agouti dragen, om hun nageslacht ook non-agouti te laten zijn.

Het non-agouti gen werkt niet goed in het geval van rode katten. Non-agouti rode katten vertonen hetzelfde tabbypatroon, dat zij zouden hebben wanneer zij het allel voor agouti hadden gehad. Men kan doorgaans bepalen of een rode kat agouti of non-agouti is, door naar het gedeelte tussen de neus en de mond te kijken. De vacht van een agouti kat is wit of heel lichtgekleurd in dat gebied, terwijl de vacht van een non-agouti kat daar ongeveer dezelfde kleur heeft als op de rest van het gezicht. Hetzelfde geldt voor crèmekleurige katten. Als de kat rood/wit is of crème/wit en een witte vlek op de neus heeft, zal het met deze methode natuurlijk onmogelijk zijn te bepalen of de kat agouti of non-agouti is. Men kan de randen van de oren bekijken - zij zijn lichter bij een agouti dan bij een non-agouti.

Aanduidingen: A = agouti
              a = non-agouti

Volgende...