Genetikk Picture

English Chinese Spain French Italian Dutch Norwegian Swedish Portuguese Taiwanese

Albinoserien
(himalaya-/siamesermaske, burmafarge, albino)

Albinoserien inneholder fem ulike alleler. Genet for normal farge, for eksempel svart, er dominant og betegnes C. cb er genet som gir burmaens blekere farge, den svarte katten blir brun. cs gir siamesermaske, ca gir en hvit katt med blå øyne, blåøyd albino. Denne katten må ikke forveksles med den betydlig vanligere dominant hvite katten, som også kan ha blå øyne. En albino blåøyd katt har som regel en anelse lysere øyne. Til slutt finnes et gen som betegnes som c. Den gir ekte albino, det vil si hvite katter med røde øyne.

cb er ikke fullstendig dominant over cs. En katt med genotypen cbcs har en farge som er en mellomting mellom burmafarge og siamesermaske. Øyenfargen er turkis. Denne fargen representerer en spesiell rase som ikke er godkjent, den kalles tonkineser og kan ikke renavles. I parring mellom to tonkinesere er det 25% sjanse for siamesermaskede unger, 50% sjanse for tonkineser og 25% sjanse for burmafargede unger.

De siamesermaskede kattene fødes helt hvite. Maskefargen dukker ikke opp før etter noen uker. Dette skyldes at en siamesermasket katts celler ikke kan lage pigment om temperaturen er for høy. Når kattungene ligger i sin mors mage har de det varmt og godt, og ingen pigmenter kan lages. Når de fødes blir det kaldt nok til at pigmentet skal kunne lages på de kaldere kroppsdelene, som for eksempel ører, ben og hale. Denne temperaturavhengige pigmentproduksjonen kalles acromelanisme. Acromelanisme finnes også på en del andre dyr, for eksempel kanin.

Fargen snow leopard, som finnes hos bengal, er i utgangspunktet en masket katt med relativt svake kontraster mellom maske og kropp. Prikkene syns derfor over hele kroppen, men tegnene er noe mørkere i ansiktet, på bena og på halen.

Foreign white er en siameser med genet for dominant hvitt, W (se under). Resultatet blir en helhvit katt med siameserens mørkeblå øyne. En vanlig hvit blåøyd katt har betydelig lysere øyne.

Betegnelser: C = normal farge
       cb = burmafarge
       cs = siamesermaske
       ca = blåøyd albino
       c = ekte (rødøyd) albino

Neste...