Genetica Picture

English Chinese Spain French Italian Dutch Norwegian Swedish Portuguese Taiwanese

De albino-serie
(Colourpoint/Siamees gekleurd, Burmees gekleurd, albino)

De albino-serie bestaat uit vijf allelen. Het gen voor normale kleur, bijvoorbeeld zwart, is dominant en wordt voorgesteld met C. cb is het gen dat de lichtere kleur van de Burmees veroorzaakt, de zwarte kat wordt bruin. cs staat voor een Siamese kleur, ca voor een witte kat met blauwe ogen, een blauwogige albino. Deze kat moet niet men niet verwarren met de meer algemeen voorkomende witte kat, die ook blauwe ogen kan hebben. En als laatste is er het gen, dat c wordt genoemd. Dit zorgt voor echte albino katten, witte katten met rode ogen.

Het cb allel overheerst het cs allel niet volledig. Een kat met het genotype cbcs heeft een kleur die het midden houdt tussen een Burmese kleur en de Siamese aftekening. De kleur van de ogen is turkoois. Deze kleur staat voor een speciaal ras, dat nog niet door FIFé is erkend. Het gaat om de Tonkinees en is niet fokzuiver. Bij een paring tussen twee Tonkinezen is er een kans van 25% dat men kittens met een Siamese aftekening krijgt, 50% kans op Tonkinese kittens en 25% kans op kittens met een Burmese kleur.

Siamees gekleurde kittens worden volledig wit geboren. De kleur van het masker verschijnt pas minimaal een week nadat ze geboren zijn. Dit komt omdat de pigmentcellen van een Siamees gekleurde kat zich niet kunnen ontwikkelen als de temperatuur te hoog is. Wanneer de kittens zich in de baarmoeder bevinden, hebben ze het warm en comfortabel en kan zich geen pigment ontwikkelen. Als ze zijn geboren, wordt het koel genoeg voor het pigment om zich op de koelere uiteinden te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld op oren, poten en staart. Deze temperatuurgevoelige pigmentproductie wordt acromelanisme genoemd. Acromelanisme is ook aanwezig bij andere dieren, bijvoorbeeld bij konijnen.

De kleur sneeuwluipaard, aanwezig bij Bengalen, is voornamelijk een gemaskerde kat met relatief zwakke contrasten tussen masker en lichaam. De stippen zijn daarom op het hele lichaam zichtbaar, maar de aftekeningen zijn donkerder in het gezicht, op de poten en op de staart.

Foreign white is een Siamees met het gen voor dominant wit, W (zie hieronder). Het gevolg is een volledig witte kat met de donkerblauwe ogen van de Siamees. Een normale witte, blauwogige kat heeft aanzienlijk lichtere ogen.

Aanduidingen: C = normale kleur
       cb = Burmees
       cs = Siamees
       ca = blauwogige albino
       c = echte (met rode ogen) albino

Volgende...