Spinal Muskulær Atrofi hos Maine Coon katte (SMA)

English Swedish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

SMA er en arvelig lidelse, der påvirker skeletmuskulaturen på krop og ben. Tab af neuroner (nerveceller) i de første få levemåneder, fører til muskelsvaghed og atrofi (muskelhenfald), der først bliver tydeligt ved 3-4 måneders alderen. Påvirkede killinger udvikler i bagparten en besyndelig svajende gang/stilling, hvor haserne nærmest rører hinanden. De kan muligvis også stå på forbenene med tæerne pegende udaf. Ved 5-6 måneders alderen er de så svage i bagparten at de praktisk talt ikke kan hoppe op på i møblerne og lander meget klumset, når de hopper ned. Den lange pels hos Maine Coon kan skjule det, men føler man efter på bagbenene, vil dette afslører reduceret muskelmasse. Påvirkede killinger har ikke smerter, de æder og leger gerne, de bliver heller ikke inkontinente og de fleste lever yderst godt, som indedørs kat i mange år. Kendte påvirkede killinger har indgået i avlsprogrammer i USA, og ved tilbage kig, er bærer af sygdommen blevet eksportet vidt omkring.

Kliniske tegn

Første symptomer er observeret mellem 15 - 17 ugers alderen. Første unormal tilstand er svaghed af bagbenene og en meget fin og let musklerysten. Påvirkede killinger mister evnen til at hoppe med stærkt afsæt ved 5 måneders alderen, og går med svajende bagpart. Unormal sensitivitet ved berøring af ryg, motionsintolenrance, og besværet vejrtrækning ses i variende grader. Efter først en periode med hurtig tab af funktion, falder udviklingen af sygdommen ned på et fast stadie med variende muskel atrofi, svaghed og mobilitet.

Arvelighed

Denne lidelse nedarves som simple autosomalt recessivt. For at en killing får SMA, skal den modtage den muterede kopi (allel) af det syge gen fra begge forældre, og han- og hunkillinger har ens risiko. Forældrene til en påvirket killing viser ingen ydre tegn på sygdommen, men de er begge bærer.

Testmetode
Anbefalinger i forbindelse med avl
Kontakt