DNA testen op PK deficiëntie

English Swedish

[Vertaald door Karin Sandbergen.]

Aby and Somali

De DNA-test wordt uitgevoerd door twee laboratoria, die de mondiale vraag voor testen verzorgen, nl. door het Josephine Deubler Instituut aan de Universiteit van Pennsylvania ("PennGen") in de VS of Laboklin in Duitsland. Thans vindt de analyse van alle monsters uit Noord-Europa plaats bij PennGen.

Aby & Somaliringen in samenwerking met Rinkeby Dierenkliniek regelt het verzenden van de monsters van Zweden naar PennGen, waardoor een korting op elk verzonden monster wordt verkregen. De verzenddata kunnen worden gevonden op www.abysomali.se (uitsluitend in het Zweeds).

Om een monster via Aby & Somaliringen te versturen, gaat u als volgt te werk:

 • Gebruik het verwijsformulier, ontwikkeld door Aby & Somaliringen (in Word of PDF formaat). U heeft een formulier per kat nodig. Completeer het formulier met de volledige naam van de kat, zijn registratie- en ID-nummer.
 • Een bloedmonster of slijmvliescellen uit de mondholte ("uitstrijkje") kunnen voor de test worden gebruikt. Voor inwoners van Noord-Europa is het mogelijk de "staafjes" bij Aby & Somaliringen te bestellen. De kosten voor de twee staafjes, die per kat nodig zijn, bedragen thans 30 Zweedse kronen. U kunt de staafjes bestellen via pk-brist@abysomali.se. Voordat u de staafjes gebruikt, moet u eerst de bijsluiter goed lezen.
 • Voor bloedmonsters is 1 ml EDTA-bloed (plasma) nodig.
 • Verzeker u ervan dat de naam/het ID-nummer op het testbuisje of staafje identiek is aan de naam/het ID-nummer op het formulier. Anders loopt u het risico dat het monster niet kan worden geïdentificeerd.
 • Stuur het monster met de post naar:
  Dierenarts Marie Louise Almbielke
  Rinkeby Djurklinik
  Kuddbygränd 4
  163 75 Spånga
  Het monster moet minimaal 2 dagen voor de verzenddatum naar de VS afgeleverd zijn, om genoeg tijd te hebben voor het verpakken en de correcte adressering.
 • Betaling voor de test moet naar Aby & Somaliringen gestuurd worden. De kosten hangen af van de wisselkoers en worden vermeld op www.abysomali.se (uitsluitend in het Zweeds). Als u buiten Zweden woont, kunt u contact opnemen via pk-brist@abysomali.se voor verdere informatie over betalingsprocedures.
 • Een kopie van de testuitslag van PennGen wordt ter registratie naar Aby & Somaliringen gestuurd.

Als u uw kat op PK deficiëntie heeft laten testen buiten Aby & Somaliringen om, zouden wij het op prijs stellen indien u een kopie van de uitslag van uw kat zendt voor registratie in het gezondheidsprogramma. Stuurt u alstublieft de kopie naar de contactpersoon van het gezondheidsprogramma!

Other breeds

Blood or mucosal cells from the oral cavity ("swab test") could be used for the test. More information on test procedures, payment and prices etc are to be found at the websites of the laboratories performing the tests. Two such labs are:

When you have received your result, you are welcome to send a copy to the registrar for Bengal and Maine Coon PK test results.

Help!

Als u vragen heeft, schroom dan niet contact op te nemen met de contactpersoon van het gezondheidsprogramma!