Felin Hofteledsdysplasi

English Czech German Danish French Icelandic Italian Dutch Norwegian Portuguese Swedish

[Oversat til Dansk af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Normale hofter
Røntgenbillede af en kat med normale hofter


HD
Røntgenbillede af en kat med HD, grad 3, i begge hofteled

Når du hører folk snakke om hofteledsdysplasi og at der er blevet taget røntgenbilleder, taler de fleste om hunde. Men dette problem hører også til katte generelt. Hofteledsdysplasi er en arvelig defekt i ledskålen (i hoften), som betyder at ledskålen eller ledskålene ikke er så dybe som de normalt vil være. Som følge af dette passer lårbensknoglens hoved ikke ind i ledskålen og overfladerne begynder at gnide mod hinanden, hvilket nedbryder ledbrusken. Ledoverfladen vil herefter udelukkende bestå af knogle (brusken er blevet slidt væk), tilbage er knogle-mod-knogle ledoverflader, hvilket er smertefuldt for katten. Problemet er, at kroppen ikke kan regenerere brusken og kroppen forsøger derved, at reparere skaderne ved at forøge knogleproduktionen, hvilket kun forværre problemet. Katte er generelt rigtigt gode til, at skjule smerter og kan lide af HD uden kliniske tegn, dvs. uden nogen former for haltheder. I stedet bevæger de sig mere forsigtigt eller mindre end katte normalt gør og undgår måske også, at hoppe op forskellige steder. Katte med mild HD lider måske slet ikke.

Siden januar 2000 har den svenske Maine Coon Cat Club haft et offentligt register for røntgenbilleder af hofter. Dette register er siden juni 2010 administreret af PawPeds. Anbefalingen er, at alle avlskatte bør testes for HD, før de anvendes i et avlsprogram, for at minimere HD i racen. Registret er officielt og dens formål er, at finde frekvensen af HD i Maine Coon racen. Sundhedsprogrammet samarbejder med veterinære Dr. Lars Audell, som er den førende specialist på dette område i Sverige. Han sender de evaluerede røntgenbilleder og testresultaterne til HD registratorem. Sidstnævnte opbevarer røntgenbillederne og registrerer resultatet, som vil være til rådighed for offentligheden 60 dage efter katteejeren har modtaget resultaterne. Resultatet sendes til katteejeren så snart PawPeds har modtaget betaling.

Andre racer end Maine Coon er også velkomne til, at deltage i dette helbredsprogram.

Da hofteledsdysplasi ikke kun findes hos Maine Coon, vil det måske for andre racer være interessant, at de også har muligheden for at deltage i helbredsprogrammet. Sygdommen forekommer i de fleste racer, i mere eller mindre grad. Når først der er et vist omfang af resultater til rådighed, vil det være muligt for opdrættere af pågældende race, at lave mere specifikke anbefalinger for racen. Registreringen af andre racer vil blive ført af samme person, som for Maine Coon, og proceduren er den samme i øjeblikket.


Anbefalinger med hensyn til test /avl af Maine Coon med HD

Gradvurderingen er ved denne vurdering som følgende:

 • Normal: Gode hofter, ingen anomalier
 • Borderline: Ikke helt korrekt struktur, men ikke udtalt dysplasi
 • Grade 1: Den mildeste form for dysplasi
 • Grade 2: Moderat affekteret hofter
 • Grade 3: Svært affekteret hofter

Vi er blevet anbefalet af genetikere ikke, at lave en for snæver selektion i avlsmaterialet i opstarten af helbredsprogrammet. Det vil ikke være klogt, at helt udelukke katte med HD fra avlen. Derfor anbefaler vi i dag, at katten med op til grad "1", på skalaen der benyttes i Sverige, ikke automatisk udelukker katten fra avl men, at katten kun bør avles til katte med hofter uden tegn på HD = "Normal".

Felin Hofteledsdysplasi er en arvelig sygdom, der involvere flere genpar. To katte uden tegn på HD, kan sammen godt producere afkom der udvikler HD. To katte med HD, kan også godt producere afkom uden HD. Derfor bør hver generation i avlsarbejdet testes for HD for, at reducere risikoen for udvikling af HD.

Resultater og statistikker fra helbredsprogrammet offentliggøres regelmæssigt. Her er nogle eksempler fra registret (2012):

-------------------------------------------------------------------------------------
               Afkom fra to HD testede   Afkom fra to forældre   
 Testet katte: 2988      forældre med normal     med ukendt hofte      
           	    hofte status:        status:          
-------------------------------------------------------------------------------------
 Normal:    1902 (63.7%) Normal:    650 (58.9%) Normal:    454 (76.0%) 
 Grænsetilfælde: 127 (4.3%) Grænsetilfælde: 43 (3.9%) Grænsetilfælde: 22 (3.7%) 
 Grad 1:     571 (19.1%) Grad 1:    221 (20.0%) Grad 1:     82 (13.7%) 
 Grad 2:     295 (9.9%) Grad 2:    139 (12.6%) Grad 2:     32 (5.4%) 
 Grad 3:     93 (3.1%) Grad 3:     50 (4.5%) Grad 3:     7 (1.2%) 
-------------------------------------------------------------------------------------

Antallet af HD testede katte og offentlige resultater er stadig lille, men udviklingen ser lovende ud. Statistisk ses det meget tydeligt, at forældre med normal hofte status, generelt producerer afkom med bedre resultater end forældre hvor hofte status er ukendt.

Hofte Røntgenfotografi

Information til katteejere

Information til dyrlæger

Klubber der på nuværende tidspunkt deltager i dette helbredsprogram: