Hjertescanning av katter (Ekkokardiografi)

English Swedish

[Oversatt av Ann Therese Hardy-Olufsen]

Når du vil teste katten din for HCM, kontakter du en av dyrlegene på listen. Disse er annerkjent av Maine Coon Kattens styre, og har bred erfaring med hensyn til scanning av hjerter. Denne gruppen eksperter samarbeider med Maine Coon Katten i Sverige. Målet er å oppnå samme resultat uansett hvilken av dyrlegene på listen du velger å teste hos.

Klikk her for å se listen over dyrleger som på dette tidspunktet er tilknyttet helseprogrammet.

Når du reiser til en av disse dyrlegene, skal du ha med deg et spesielt skjema som benyttes til HCM-testen:

Klikk her for å laste ned HCM-skjemaet.

Husk å fylle ut alle detaljene om katten din og ikke glem å signere skjemaet. Husk også å ta med stamtavlen når du skal til HCM-scanning.

Katten må ha en form for identifikasjon, som microchip eller øretatovering for å bli registrert i helseprogrammets register. Hvis katten ikke har noe identifikasjonsnummer, kan du få katten chipmerket i forbindelse med HCM-testen.

Veterinæren skriver testresultatet på skjemaet og sender en kopi av denne til registreringsansvarlig for helseprogrammet. Resultatet vil bli offentliggjort 60 dager etter at HCM-scanningen er utført.

Anbefalinger for Testing Og Avl

Forskning viser at HCM er autosomal dominant arvelig med inkomplett penetrans og med variert utseende hos Maine Coon. Dette betyr at genet ikke alltid kommer til uttrykk, og at det er variasjoner i henhold til hvor tidlig sykdommen viser seg og i hvilken grad, til tross for at sykdommen er dominant arvelig. Det er beregnet at 10-15% av alle Maine Coon katter har HCM.

HCM er en såkalt progressiv sykdom, noe som betyr at sykdommen utvikles gradvis gjennom år. HCM anses for å være vanskeligere å bekjempe enn andre sykdommer. Klubben Maine Coon Katten i Sverige har utarbeidet et helseprogram som anbefaler oppdrettere å være svært selektive i valg av avlskatter for å minimere antallet HCM-tilfeller hos kattene i fremtiden.

Maine Coon Katten har sammen med kardiolog og professor Jens Häggstrøm (som arbeider ved universitetet i Uppsala, Sverige) utformet anbefalinger for testing og avl i forbindelse med HCM hos Maine Coon.

Klikk her for å lese anbefalingene for test og avl med hensyn til HCM.

Hjelp!

Hvis du har noen spørsmål så nøl ikke med å kontakte kontaktpersonene for helseprogrammet!