Hjertescanning af katte (Ekkokardiografi)

English Swedish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Når du har besluttet dig for, at teste din kat for HCM så kontakter du en af de dyrlæger på listen, som er anerkendt af Maine Coon Kattens bestyrelse. Dyrlægerne på listen har stor erfaring med hensyn til scanning af hjerter. Denne gruppe af eksperter samarbejder med klubben, Maine Coon Katten i Sverige. Målet er, at opnå samme resultat uanset hvilken af de dyrlæger på listen du vælger, at få testet hos.

Klik her for at se den nuværende liste af dyrlæger tilknyttet Helbredsprogrammet.

Du skal medbringe en speciel blanket til brug ved HCM-testen, når du tager til en af disse dyrlæger:

Klik her for, at downloade HCM blanketten.

Husk venligst at udfylde alle detaljerne om din kat og glem ikke, at underskrive blanketten. Du skal til HCM-scanningen også huske, at medbringe kattens stamtavle.

Katten er nødt til at have en form for identifikation, såsom Mikrochip eller øretatovering, for at kunne blive registreret i helbredsprogrammets register. Hvis katten ikke har et identifikationsnummer, så kan du få katten chipmærket i forbindelse med HCM-testen.

Dyrlægen skriver testresultatet på blanketten og sender en kopi af blanketten til registratoren for helbredsprogrammet. 60 dage efter HCM-scanningen er udført, vil resultatet blive offentligtgjort.

Anbefalinger For Testning Og Avl

Forskning viser, at HCM er autosomal dominant arveligt med inkomplet penetrans og med varieret udseende hos Maine Coon. Dette betyder, at genet ikke altid kommer til udtryk og at der er variation, med hensyn til hvor tidligt sygdommen kommer til udtryk og i hvilken grad på trods af, at sygdommen er dominant arvelig. Det er estimeret at 10-15% af alle Maine Coon har HCM.

HCM er en såkaldt progressiv sygdom, hvilket betyder at sygdommen udvikles gradvist over årene. HCM anses for at være svære at bekæmpe end andre sygdomme. Klubben Maine Coon-katten i Sverige har udarbejdet et helbredsprogram, som kan råde opdrættere til omhyggelig udvælgelse af deres avlskatte for, at minimere antallet af HCM tilfælde hos kattene i fremtiden.

Maine Coon-katten har sammen med Kardiolog og Professor Jens Häggstrøm (der arbejder på universitetet i Uppsala, Sverige) udformet anbefalinger for testning og avl, i forbindelse med HCM hos Maine Coon.

Klik her for at læse anbefalingerne for test og avl med hensyn til HCM.

Hjælp!

Hvis du har nogle spørgsmål, så hold dig ikke tilbage for, at kontakte kontakt personerne for Helbredsprogrammet.