Feiten van het HCM Gezondheidsprogramma

English Swedish

[Vertaald door Karin Sandbergen.]

Hoe lang duurt het voordat de uitslagen op PawPeds worden gepubliceerd?

Uitslagen, geregistreerd in het gezondheidsprogramma, worden minimaal 60 dagen na de datum van het onderzoek in het gezondheidsregister gepubliceerd.

Om de registratie van de HCM uitslagen te vereenvoudigen en ze te verwerken op basis van de regels, opgezet door het Gezondheidscomité, zullen deze maar één keer per maand, rond de 1ste, worden bijgewerkt.

Waarom duurt het zo lang voordat de resultaten van mijn kat ingevoerd worden?

Bij sommige resultaten moet de diagnose geverifieerd worden vanwege hoge waardes voor IVSd en/of LVFWd (meer informatie staat hier). Daarnaast komt het voor dat informatie ontbreekt op het formulier en dit moet dan worden goedgekeurd door de dierenarts. Dit zijn twee voorbeelden die de publicatie van het resultaat kunnen vertragen.

Waarom worden uitslagen niet online op PawPeds gepubliceerd?

Soms kunnen uitslagen niet worden geregistreerd en daarom niet gepubliceerd op PawPeds, omdat:

  • Vaak de handtekening van de eigenaar van de kat ontbreekt
  • De dierenarts, die het onderzoek heeft verricht, niet een van de deelnemende dierenartsen aan het Gezondheidsprogramma is
  • De administrateur de uitslag niet van de dierenarts heeft gekregen of de dierenarts stuurt de uitslag te lang nadat het onderzoek heeft plaatsgevonden, in.

We dringen er bij fokkers c.q. katteneigenaren, die de uitslag van hun kat willen laten registreren en publiceren op PawPeds op aan, te controleren of alle gegevens juist zijn ingevuld op het HCM formulier, voordat u de dierenkliniek verlaat. De beste manier om u eraan te herinneren dat het formulier ondertekend moet worden, is simpelweg het formulier te ondertekenen voordat u het huis met uw kat(ten) verlaat.

We raden mensen ook aan het formulier op de computer in te vullen, te printen en volledig ingevuld en ondertekend mee te nemen naar de dierenarts, zodat deze alleen zijn gedeelte van het formulier hoeft in te vullen. Dit maakt de registratie veel makkelijker en vermijdt fouten in namen, geboortedata etc., omdat handschriften soms moeilijk te lezen zijn.

Als de uitslag ongeveer 4 maanden na het onderzoek niet op de PawPeds website staat (rekening houdend met 60 dagen wachtperiode, de tijd die dierenartsen nodig hebben de uitslag in te sturen en de tijd die de administrateur nodig heeft de uitslag in te voeren), stuur dan alstublieft een gescande kopie via e-mail naar de administrateur. Deze kan dan controleren wat de reden is dat de uitslag niet is gepubliceerd.

Waarom krijgt de uitslag van mijn kat een opmerking dat de identificatie niet is gecontroleerd?

Het Gezondheidscomité voor de Maine Coon heeft richtlijnen voor de administrateur opgesteld, voor de gevallen waarbij informatie in de formulieren niet volledig is. Als de dierenarts het hokje voor de identificatiecontrole niet heeft aangekruist, weten we niet of de dierenarts in feite de identificatie van de katten wel of niet heeft gecontroleerd. Een andere mogelijke oorzaak is dat de kat geen identificatiechip of -tatoeage heeft. Dus wordt in het register de uitslag opgetekend met "ID not verified".

Waarom krijgt de uitslag van mijn kat de opmerking: "selected result, sent in later"?

Deze opmerking wordt door de administrateur ingevoerd, wanneer de eigenaar de uitslag voor registratie instuurt nadat het onderzoek heeft plaatsgevonden, soms jaren later, of nadat de dierenarts is gaan meedoen aan het Gezondheidsprogramma, nadat hij het onderzoek heeft verricht. Het wordt ook toegevoegd wanneer de eigenaar de uitslag heeft ondertekend, enige tijd nadat de dierenarts het onderzoek heeft verricht, zelfs als de dierenarts de uitslag naar de administrateur stuurt. De opmerking wordt ook toegevoegd als de eigenaar de uitslag niet heeft ondertekend en later de uitslag instuurt ter registratie of als het gebruikte formulier voor het HCM onderzoek niet ons formulier is. In het kort, is het in feite een opmerking voor uitslagen, die niet volgens de richtlijnen van het Gezondheidsprogramma zijn uitgevoerd.

Houd er rekening mee dat we vanaf januari 2008 ook een richtlijn hebben dat uitslagen, die later dan 3 maanden na het onderzoek door de dierenarts worden ingezonden (gebaseerd op de regel van 60 dagen vertraging voordat de uitslagen worden gepubliceerd), deze opmerking ook krijgen.