Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)

English Swedish

Hypertrofische Cardiomyopathie is een genetische ziekte die voorkomt bij katten, honden, varkens en mensen. Hoe het van generatie op generatie wordt doorgegeven is nog niet duidelijk. Sinds de 70-er jaren weten we dat hartstilstand, trombose en plotseling overlijden bij katten veroorzaakt kan worden door HCM. Een in Amerika uitgevoerde studie met Maine Coons geeft aanwijzingen dat bij deze katten HCM erfelijk bepaald is door een enkel dominant gen.

Normaal hart
Normaal hart


HCM hart
HCM hart

HCM wordt gekenmerkt door een abnormale verdikking van de hartspier, voornamelijk ter hoogte van de linker kant van het hart. Doordat de hartspier verdikt wordt het hart minder elastisch, waardoor het zich minder gemakkelijk kan vullen. Een tweede gevolg is dat er minder ruimte voor bloed overblijft in de linker kamer, waardoor een kleinere hoeveelheid bloed dan normaal kan worden rondgepompt bij iedere hartslag. De dikke hartspier kan maken dat er turbulentie van bloed optreedt of dat er bepaalde kleppen in het hart gaan lekken. Dit kan dan aanleiding geven tot een hartruis, dat door de dierenarts met een stethoscoop kan gehoord worden.

Katten met HCM kunnen vocht in of rond de longen krijgen wat kan leiden tot een bemoeilijkte ademhaling. Andere dieren vertonen geen symptomen, maar kunnen wel plots dood vallen, meestal ten gevolge van een plotse erge ritmestoornis. Sommige katten vormen dan weer bloedklonters waardoor ze eventueel verlamde achterpoten kunnen krijgen.

HCM is geen aangeboren ziekte, maar een ziekte die zich langzaam ontwikkelt. Katten die HCM hebben, vertonen dus vaak geen symptomen voordat ze zes maanden oud zijn, en het kan soms een aantal jaren duren voordat de diagnose gesteld kan worden. Daarom moet, in tegenstelling tot bij HD, het hart op diverse tijdstippen door een specialist een echografisch onderzoek uitgevoerd worden.

De Zweedse Maine Coon Rasclub heeft een HCM gezondheidsprogramma ontwikkeld wat van start is gegaan op 1 januari 2004. Sinds juni 2010 wordt de administratie voor dit gezondheidsprogramma bijgehouden door PawPeds. Alle rassen zijn welkom om zich bij het programma aan te sluiten.


Is genezing mogelijk?

HCM kan spijtig genoeg niet genezen worden, maar aangetaste katten kunnen wel behandeld worden met medicatie. Afhankelijk van de symptomen van het dier en de staat van het hart worden oa vochtafdrijvende middelen, beta-blockers en/of ACE-inhibitoren gebruikt.

Hoe wordt een HCM test uitgevoerd?

De kat wordt met behulp van een ultrasound (echografie) machine onderzocht waarmee er kan gekeken worden of er verdikkingen in de hartwand aanwezig zijn, hoe het hart klopt en hoe het bloed door het hart stroomt.

Het onderzoek is pijnloos en wordt doorgaans goed verdragen door de katten. Als de kat zich onbehaaglijk voelt, kan de kat een lichte verdoving (roesje) krijgen, aangezien het belangrijk is dat de kat stil ligt op de onderzoekstafel.

Soms is het nodig dat een klein stuk van de kat zijn vacht geschoren wordt op de plek waar hij wordt onderzocht. Aangezien de Maine Coon een zijdeachtige vacht heeft met weinig ondervacht, kan vaak volstaan worden met het spreiden van de vacht zonder dat er geschoren hoeft te worden. Om goed contact met het huidoppervlak te krijgen en daardoor een goed beeld te krijgen van het te onderzoeken gebied wordt gelei gebruikt. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

Klik hier om meer te lezen over het testen van katten voor HCM.
Klik hier om meer te lezen over de aanbevelingen van de 'Maine Coon Cat Club' over testen en fokken m.b.t. HCM.

Verenigingen die op dit moment deelnemen aan het gezondheidsprogramma: