Hypertrofisk Kardiomyopati (HCM)

English Swedish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

Hypertrofisk Kardiomyopati er en genetisk sygdom der forekommer hos katte, hunde, svin og mennesker. Hvorledes HCM nedarves er stadig ikke fuldt klarlagt. Siden 1970´erne har det været kendt, at HCM er en almindelig årsag til hjertesvigt, blodpropper og tilfælde af pludselig død hos katte. Et større studie er blevet foretaget på Maine Coon katte i USA som indikere, at HCM hos disse katte ser ud til nedarves fra et enkelt dominant gen.

Et normalt hjerte
Et normalt hjerte


Et HCM diagnostiseret hjerte
Et HCM diagnostiseret hjerte

HCM er karakteriseret ved en abnormal fortykkelse af hjertemusklen, primært øverst i venstre side af hjertet. Som følge af denne fortykkelse af hjertevæggen, så bliver hjertet mindre elastisk, således at hjertet ikke længere så nemt fyldes af sig selv. En sekundær konsekvens er, at der bliver mindre plads i venste hjertekammer til blodet hvilket medfører, at en mindre end normal mængde blod pumpes ud i systemet for hvert hjerteslag. Den tykke hjertemuskel kan skabe turbulens i blodet, eller give utæthed af hjerteklapperne i venstre side af hjertet. Dette kan give mislyd på hjertet, hvilket kan høres af dyrlægen via et stetoskop.

Katte med HCM kan udvikle væske i eller omkring deres lunger, som kan føre til besværet vejrtrækning. Andre dyr viser måske slet ingen tegn overhovedet, men de kan pludselig falde døde om, mest på grund af pludselige alvorlige rytmeforstyrrelser. Nogle katte udvikler blodpropper, der kan forårsage paralyse af bagbenene.

HCM er ikke en medfødt defekt, men en sygdom der udvikles langsomt. Katte der har HCM, udviser ofte ingen tegn før omkring 6 måneders alderen, og det kan tage flere år, før du kan diagnosticere HCM. Derfor kræver det, at en specialist laver en ekkokardiografisk udredning (ultralydsundersøgelse) flere gange.

Den svenske Maine Coon Cat Club har udarbejdet et HCM sundhedsprogram, startende fra d. 1. januar 2004. Siden juni 2010 har sundheds programmet været administreret af PawPeds. Alle racer er velkomne til at deltage i programmet.


Er der en behandling?

Desværre kan HCM ikke helbredes, men angrebet katte kan blive behandlet med medicin. Afhængig af kattens symptomer og sygdommens stadie kan beta-receptor antagonister og/eller ACE-inhibitorer (acetylcholinesterase-inhibitorer) benyttes.

Hvorledes udføres en HCM test?

Katten undersøges ved, at benytte en ultralydsscanner (ekkokardiografisk test) hvor du kan se om der er nogen abnormale fortykkelser i hjertet, hvordan hjertet slår og hvorledes blodflowet er.

Undersøgelsen er smertefri og tolereres normalt ganske godt af kattene. Hvis katten er alt for urolig er det bedst, at give en let bedøvelse (sedation) da det er vigtigt, at katten ligger stille på undersøgelsesbordet.

Ofte er det nødvendigt, at katten bliver barberet en lille smule der hvor katten skal undersøges med undersøgelsesproben. Nogle gange kan det fungere fint med blot, at sprede pelsen det pågældende sted uden at det er nødvendigt, at barbere katten. For at få en god kontakt til kattens hud og for få et godt billede, benyttes en undersøgelses-gel. Undersøgelsen varer som regel 30-40 minutter.

Klik her for at lære mere om hvorledes du fortsætter HCM-testing af din kat.
Klik her for at læse om test- og avls-anbefalingerne med hensyn til HCM.

Klubber der på nuværende tidspunkt deltager i dette helbredsprogram: