Testen op GSD IV

English Swedish

[Vertaald door Karin Sandbergen.]

Om te voorkomen dat men kittens met de aandoening krijgt en uiteindelijk de GBE1 mutatie uit het Noorse Boskattenras te bannen, moeten we het DNA van alle fokkatten testen. Door het DNA te testen, kunnen we ook de gezonde dragers achterhalen, die de ziekte aan hun nazaten kunnen doorgeven, als zij worden gepaard met een andere drager.

Natuurlijk moet een kat maar één keer in zijn leven worden getest en het is niet noodzakelijk dat nakomelingen van gezonde (homozygoot normale) ouders worden getest, als u absoluut zeker bent van de stamboom.

Hoe test ik mijn katten?

Het DNA monster wordt door uw dierenarts met een speciale cytoborstel afgenomen en in een buisje met ethanol bewaard (testsetjes kunnen veelal gratis bij laboratoria worden besteld). De dierenarts moet op het formulier de gegevens van de eigenaar en het dier invullen. Het formulier en monster worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. De betaling moet via een bankoverschrijving gebeuren. Daarna ontvangt u binnen enkele weken de uitslag.

Het resultaat op PawPeds plaatsen

Genindexe heeft een formulier waarop u kunt invullen of u wel of niet wilt dat zij meteen een kopie van de uitslag naar het openbare registratiekantoor sturen. Dit stelt ons in staat betrouwbaardere statistieken te verzamelen (lees meer over waarom betrouwbare statistieken belangrijk zijn). De Zweedse rasclub Skogkattslingan heeft ook een overeenkomst met Laboklin, met een speciaal formulier en speciale prijs, waarop u ook akkoord kunt gaan dat het lab een kopie van de uitslag naar de administrateur van het gezondheidsprogramma stuurt. De andere labs, voor zover we weten, hebben deze keuze niet. U moet dan zelf een kopie van de uitslag naar de administrateur sturen.

De testuitslagen, die door het lab naar de administrateur gestuurd zijn, zullen niet eerder dan ongeveer 60 dagen nadat de eigenaar deze heeft ontvangen, openbaar worden gemaakt. De reden voor dit uitstel is dat het de eigenaar de tijd geeft kopers van kittens en andere mensen met verwante katten van de uitslag op de hoogte te brengen, voordat zij de informatie van anderen, die het in de openbare database hebben gezien, te horen krijgen.

Enige labs die de GSD IV test uitvoeren:

 • Antagene (Frankrijk), www.antagene.com
 • Genindexe (Frankrijk), www.genindexe.com
  Om testsetjes te bestellen, email contact@genindexe.com. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Li Sellgren, zie Contact adressen.
 • Laboklin (Duitsland), www.labogen.com
  De rasclub Skogkattslingan heeft een overeenkomst met Laboklin, zodat hun leden een testsetje met instructies en een specifiek formulier in de verenigingswinkel kunnen bestellen:
  Gun Nilsson
  Björkbackavägen 8
  746 51 Bålsta
  Sweden
  Tel: 0171-555 76 (internationaal: +46 171 555 76)
  Email: shop@skogkattslingan.com
  In dit formulier kunt u een overeenkomst voor het lab ondertekenen, dat zij de uitslag naar de administrateur van het gezondheidsprogramma sturen, zodat de uitslag openbaar wordt gemaakt in de PawPeds database. Voor verenigingsleden kost de test 400 Zweedse kronen.
 • PennGen (USA), link naar hun testformulier

Help!

Als u vragen heeft, schroom dan niet contact op te nemen met de contactpersonen van het gezondheidsprogramma!