Test for GSD IV

English Swedish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

For at udgå at få afficerede killinger, og i sidste ende for at eliminere GBE1 mutationen fra de Norske Skovkatte, behøver vi DNA test af alle avlskatte. Ved at DNA teste kan vi også finde raske bærer, der kan videreføre sygdommen til deres afkom, hvis de parres til en anden rask bærer af mutationen.

Selvfølgelig skal en kat kun testes Ún gang i dens liv, og du behøver ikke teste afkom fra raske (homozygot normale) forældre, hvis du er helt sikker på stamtavlen.

Hvorledes tester jeg mine katte?

DNA prøven tages af din dyrlæge, med en speciel cellebørste som anbringes i et testrør med ethanol (et test kit kan som regel bestilles gratis fra et laboratorium). Dyrlægen skal udfylde testformen, med information om ejer og med identifikation af katten. Testformen og DNA prøven sendes til laboratoriet. Derefter skal du overføre penge til laboratoriet, som betaling for udførelse af DNA testen. Du vil efter nogle få uger modtage DNA svaret fra laboratoriet.

Gøre resultaterne tilgengængelige på PawPeds

Genindexe(Frankrig) har en attest, hvor du kan udfylde om du ønsker at laboratoriet sender en kopi af DNA resultatet direkte ind til vores offentlige register eller ej. Dette giver os mulighed til at få bedre og mere sikkert statistisk grundlag (læs mere om hvorfor sikkert statistisk grundlag er vigtigt for et helbredsprogram). Den svenske katteklub "Skogkattslingan", har også en aftale med Laboklin om en speciel attest samt pris, hvor du også kan give direkte tilladelse, for at laboratoriet må indsende en kopi af resultatet til registratoren for helbredsprogrammet. Andre laboratorier, har så vidt vi ved, ikke denne mulighed. Derfor skal du selv indsende en kopi af resultatet til registratoren.

Resultatet af testen indsendt til registratoren fra laboratoriet, vil ikke bliver offentliggjort før tidligst 60 dage efter ejeren har modtaget resultatet. Årsagen til denne forsinkelse på offentliggørelse, er sat således for at give ejeren tid til, at informere killingekøbere og andre personer med katte i relation til den testede kat, før disse får det af vide fra anden hånd, fx en person som evt. har set resultatet i den offentlige database.

Laboratorier der udfører GSD IV testen:

 • Antagene (Frankrig), www.antagene.com
 • Genindexe (Frankrig), www.genindexe.com
  For at bestille et test kit, email contact@genindexe.com. For mere information, kan du kontakte Li Sellgren, se Kontaktpersoner.
 • Laboklin (Tyskland), www.labogen.com
  Klubben "Skogkattslingan" har en aftale med Laboklin, således at deres medlemmer, kan bestille et test kit, med instruktioner og en speciel attest fra klubben:
  Gun Nilsson
  Björkbackavägen 8
  746 51 Bålsta
  Sweden
  Tel: 0171-555 76 (internationalt: +46 171 555 76)
  Email: shop@skogkattslingan.com
  På denne attest kan du underskrive en godkendelse på, at laboratoriet sender registratoren for helbredsprogrammet resultatet, så resultatet kan blive registreret i PawPeds databasen. For medlemmer af klubben koster testen 400 sek.
 • PennGen (USA), link til deres attest

Hjælp!

Hvis du er i tvivl om hvad der gør sig gældende for din kat, så kontakt venligst en af kontaktpersonerne tilknyttet helbredsprogrammet!