Anbefalinger i forbindelse med avl, GSD IV

English Swedish

[Oversat af Anne N. Jensen, Proprius Maine Coons.]

  • Homozygote katte bør ikke anvendes i avl. Da disse katte generelt ikke vil overleve til de bliver kønsmodne, vil de derfor som sådan ikke udgør et reelt problem i avlsselektionen, da de automatisk elimineres fra avlen.
  • Heterozygot bærer, såkaldte "carriers" kan benyttes i avl, men de bør kun parres med katte der ikke bærer mutationen, som genetisk test kan påvise. Killinger fra sådanne parringer, bør testes før evt. killinger fra kuldet sælges som kommende avlskat. Ideelt bør kun homozygot negative killinger bruges i avl, men undtagelser kan foretages, så længe køber er velinformeret om problemet, og som efterfølgende vil følge disse anbefalinger.
  • Alle købere af heterozygote killinger og killinger med ukendt status, fra kombinationer hvor begge forældre ikke er negative, bør informeres om denne sygdom, og det faktum at én af forældrene er heterozygot, og dette dermed kan indeholde en risiko i at bruge et afkom i avl. Heterozygote katte vil aldrig få symptomer, så nogle vil måske synes at informationen er irrelevant for en killingekøber. Dog er det ikke ualmindeligt, at nogle killingekøbere senere ønsker at få killinger med deres kat, og måske går de i gang med dette, uden at kontakte opdrætteren af katten, derfor er det vigtigt at også killingekøbere får informationen om status på forældrene, og omhyggeligt får forklaring på hvad sygdommen indebærer.
  • Målet bør være at eliminere alle heterozygote katte fra avlen inden år 2015.