Feline Cardiomyopathy Consortium (FCC) (Syndicaat voor cardiomyopathie bij katten)

English Swedish

[Vertaald door Karin Sandbergen.]

De diergeneeskundige en genetische onderzoeksgemeenschap voor katten heeft wereldwijd een gezamenlijk syndicaat gevormd om cardiomyopathieën bij huiskatten en raskatten te onderzoeken. Overal ter wereld bestaat bij verschillende kattenrassen bezorgdheid over een verhoogde kans op hartziekten, vooral hypertrofische (HCM) en restrictieve cardiomyopathie (RCM). Dit syndicaat werd gevormd opdat de onderzoeksgemeenschap er haar voordeel mee kan doen door genetische factoren te identificeren die van invloed zijn op cardiomyopathieën bij katten. Het belangrijkste doel van het syndicaat is de genetische mutaties te verklaren, die de directe oorzaak zijn van en/of de kans op hartziekten bij katten verhogen, met het doel de mutaties uit te roeien en/of de mutaties binnen de kattenpopulaties door genetisch te testen en klinische evaluaties in de gaten te houden.

Het syndicaat neemt alle rassen en kattenpopulaties onder de loep, waar aanwijzingen zijn voor een verhoogde kans op cardiomyopathieën en waarbij zowel gegevens, waaronder klinische diagnose, signalement en rasinformatie, als DNA-monsters overeenkomen. De onlangs uitgebrachte Illumina Infinium 60K serie voor katten is een kostbaar werktuig voor genetische onderzoeken naar complexe ziekten. Via het syndicaat moet men zich kunnen verzekeren van voldoende monsters door de gezamenlijke inspanningen overal in de wereld om de verschillende cardiomyopathieën bij de diverse kattenrassen en kattenpopulaties aan te pakken.

Groepen binnen het syndicaat die zich concentreren op bepaalde rassen, waaronder genetici en diergeneeskundige cardiologen, zullen specifieke onderzoeken naar hartziekten bij specifieke rassen leiden. Andere medewerkers van het syndicaat ondersteunen het onderzoek van elke groep waar dit toepasselijk is en leveren aanvullende gegevens en DNA-monsters wanneer deze beschikbaar zijn. Het doel van het syndicaat is grotere, gerichte en gezamenlijke projecten voor genetische onderzoeken naar cardiomyopathieën bij katten te ontwikkelen, in plaats van kleinere, concurrerende projecten, die kunnen falen als gevolg van het gebrek aan voldoende testmateriaal om genetische analyses op uit te voeren. Een gezamenlijke inspanning zou de samenwerking in de genetische en diergeneeskundige gemeenschap moeten verbeteren evenals het samenvoegen en delen van hulpmiddelen en bronnen van inkomsten ondersteunen.

Onderzoekers, dierenartsen, fokkers, stamboeken en -verenigingen en katteneigenaren worden uitgenodigd om deel te nemen en contact op te nemen met een van de leden van het syndicaat. Het syndicaat zal helpen medici te vinden om een klinische diagnose door middel van echocardiogrammen te ondersteunen en aan te geven hoe men rasinformatie en DNA-monsters aan de onderzoeksteams moet leveren.

Huidige rassen die vooral de aandacht hebben zijn o.a. (alle rassen zijn welkom):

 1. Maine Coon
 2. Heilige Birmaan
 3. Siberische kat
 4. Sphynx
 5. Ragdoll
 6. Noorse Boskat
 7. Brits Korthaar
 8. Pers
 9. Bengaal
 10. Siamees
 11. Andere rassen

Vaststelling van de toestand van het hart

Voor dit project is het zeer belangrijk dat bij katten de juiste diagnose wordt gesteld of zij wel of geen HCM hebben. De meest efficiënte manier om de toestand van het hart van een levende kat te onderzoeken, is door middel van echocardiografie. Dit is een pijnloze techniek, waarbij geen medische ingreep plaatsvindt, maar waarbij het hart op een scherm te zien is. De onderzoeker kan dit beeld gebruiken om de anatomie van het hart te onderzoeken. Een kalmeringsmiddel is meestal niet nodig om dit onderzoek uit te voeren. Het is alleen nodig de kat in bedwang te houden zodat hij op zijn zij blijft liggen.

Afnemen van DNA

Voor de genetische analysemethode die wordt gebruikt in de huidige onderzoeken, is een bloedstaal nodig. Dit bloedstaal wordt verzameld op dezelfde manier als bij elke andere bloedtest, waarbij een dunne naald in een ader wordt gestoken en er een paar milliliter bloed (4 ml) wordt verzameld in een buisje, waarin zich een antistollingsmiddel (EDTA) bevindt. De afname wordt gewoonlijk gedaan door een hiervoor opgeleide dierenartsassistente en houdt in dat er een geringe mate van het in bedwang houden van de kat nodig is, terwijl het bloed wordt verzameld. De procedure houdt minimaal ongemak voor de kat in.

Informatie over het ras

In aanvulling op de cardiologische gezondheidstoestand is het belangrijk voor het project om informatie over de identiteit van de kat en de stamboom te hebben.

Doe mee!

Als u interesse heeft om mee te doen, dan kunt contact opnemen met een van de hieronder genoemde medewerkers.

FCC medewerkers:

Onderzoeker / ClinicusUniversiteitE-mail
Paolo FerrariClinica Veterinaria Orobica, Bergamopaolof63@gmail.com
Jens HäggströmSwedish University of Agricultural Sci.jens.haggstrom@slu.se
Boyd JonesMassey Universityb.jones@massey.ac.nz
Mark D. KittlesonUniversity of California, Davismdkittleson@ucdavis.edu
Maria LongeriUniversity of Milanmaria.longeri@unimi.it
Virginia Luis-FuentesRoyal Veterinary College Londonvluisfuentes@rvc.ac.uk
Richard MalikSydney Universityrichard.malik@sydney.edu.au
Kate MeursNorth Carolina State UniversityKate_Meurs@ncsu.edu
Francesco PorcielloUniversità degli Studi di Perugiafrancesco.porciello@unipg.it
Gerhard WessUniversity of Munichgwess@lmu.deOnderzoeker / GeneticusUniversiteitE-mail
Marie AbitbolNational Veterinary School at Alfortm.abitbol@vet-alfort.fr
Corinne CherbonnelGenindexeccherbonnel@genindexe.com
Tim Gruffydd-JonesBristol Universitytim.gruffydd-Jones@bristol.ac.uk
Tosso LeebUniversity of Berntosso.leeb@vetsuisse.unibe.ch
Hannes LohiUniversity of Helsinkihannes.lohi@helsinki.fi
Leslie A. LyonsUniversity of Missourilyonsla@missouri.edu
Anne ThomasAntageneathomas@antagene.com