Fokaanbevelingen voor Burmees GM2

English Swedish

[Vertaald door Marjan Boonen, cattery Boonland.]

  • Heterozygote dragers kunnen voor de fok worden ingezet, maar moeten alleen verpaard worden met partners die middels de gentest bewezen niet-dragers zijn.
  • Kittens uit zo een combinatie moeten getest worden om hun status te achterhalen. Dit moet voorafgaand aan een mogelijke verkoop als fokdier worden gedaan of op zijn laatst voorafgaand aan inzet voor de fok. Idealiter worden alleen homozygoot-negatieve katten als fokdier gebruikt.
  • Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat er geen drager-nazaten uit deze verparing zonder gentest voor de fok worden ingezet. Hoe u dit waarborgt, kan afhangen van het land waar u in leeft. Hier volgen enige suggesties:
    - Laat kittens vroegcastreren voordat ze naar hun nieuwe thuis verhuizen.
    - Geef geen registratiepapieren aan de kopers totdat het dier gecastreerd is. (nb vertaler: bij veel Nederlandse verenigingen is dit officieŽl niet toegestaan).
    - Als vroegcastratie voor u geen optie is, kunt u in het koopcontract opnemen dat de drager-kittens niet voor de fok mogen worden ingezet. In sommige landen is dit echter niet juridisch bindend. In zulke gevallen is het belangrijk om huisdierkopers van drager-kittens en kittens met onbekende status, goed op de hoogte te stellen van de ziekte. Licht ze in over het feit dat 1 ouder een drager is en wat de risico's zijn van het voor de fok inzetten van hun kitten. Heterozygote dragers zullen nooit symptomen krijgen en men kan dus denken dat verdere informatie niet belangrijk is voor kittenkopers. Echter, het is niet ongewoon dat huisdierkopers in een later stadium het idee krijgen om een nestje te nemen met hun kat. Ze kunnen dat idee ontwikkelen zonder de fokker van hun kat hiervan op de hoogte te brengen. Het is daarom dus ook belangrijk dat huisdierkopers volledig op de hoogte worden gebracht van de aard van de ziekte en de status van hun kitten.
  • Het ultieme doel is om alle dragers voor de fok uit te sluiten en aldus deze ziekte uit het ras uit te bannen.